Ytterligare ett skalv kl.11:47

Dagens kraftiga jordskalv är efterskalv till jordbävningen den 16 april i år. Det har varit över 800 efterskalv sedan jordbävningen och dagens skalv har varit de hitills kraftigaste, detförsta uppmätte 6.7 på Richterskalan och det andra 6.8.

De två skalven orsakade stora problem på elnätet i de drabbade områdena. I Esmeraldas, Atacames och i Muise stängdes dessutom det komunala vattnet av tillälligt då det smutsats ner. 85 personer har sökt vård och en person har dött som följd av jordskalven.

casa esmeraldas
Många av de hus som skadades fanns med på den lista med hus som inspekterats och som skulle rivas. I Esmeraldas skadades 9 hus kraftigt.

32 hus har skadats och i Jama fungerade inte mobilnätet. Vad regeringen inte rapporterar om, och som jag tycker är katastrofalt är att även mobilnätet kolapsade i Quito. Oroliga personer ringde skolor, familj och vänner för att se hur folk mådde. Detta klarade inte mobilnäten i Quito, varken innanför eller utanför stadskärnan. Jag som är fotbollstränare till mina barns skollag kom till skolan kl 13:30 för att vi skulle spela match. Normalt slutar skolan kl. 14:30, men med tanke på oroliga föräldrar fick vi tillåtelse att hämta barnen innan. Jag skulle som sagt hämta upp tjejjerna i skollaget, men när jag kom fram var det fullt av föräldrar som ville hämta sina barn innan skolans slut. Skolan telefon kolapsade också, så föräldrarna kunna inte få svar på sina frågor och oriliga tog de sig till skolan istället. Detta är skandal, allt man vill veta är att ens kära mår bra. I detta fall skickades sms ut från ssksolan till oss föräldrar för att tala om att allt var ok, men definitivt har inte alla skolor denna möjlighet. Tänk alla förädrar som inte visste hur deras mådde och inte kunde komunicera isg med barnens skola.

Alla eftermiddagsaktiviter efter skolan ställdes in i hela landet. I de drabbade områdena ställs även skolan in imorgon torsdag och på fredag. I Quito kommer alla diskotek och barer hålla stängt under 48 timmar.

Det sägs att efterskalven efter jordbävningen kommer att fortsätta ett par månader till och vissa kan vara lika kraftiga som dagens två skalv. Vi får hoppas att de inte blir så kraftiga.

sisme nr 1
Skalv nr. 1 inträffade kl. 02:57 och hade en styrka på 6.7 på Richterskalan hade sitt epicentrum där ni ser en stjärna, 32,4 km under markytan.

sisme nr 2
Skalv nr. 2 inträffade kl. 11:47 och hade en styrka på 6.8 på Richterskalan hade sitt epicentrum där ni ser en stjärna, 31,0 km under markytan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s